KUTSU

lauantaina 3. helmikuuta klo 10 alkaen Tampereella

Luonnon Hyvä Instituutin kokoustilassa
käyntios. Sumeliuksenkatu 11, 5. krs sisäpiha,
(hotelli Villaa vastapäätä 500 m rautatieasemalta).

Päivän ohjelma:

10:00 – 10:30             ilmoittautuminen ja tervetulokahvit
10:30 – 11:00             yhdistyksen kuulumiset, varapuheenjohtaja Kari Vainikka
11:00 – 12:00             vuosikokous
12:00 – 13:00             lounas
13:00 – 14:00             dosentti Jaakko Antosen (TAYS)  luento
                                ”Tavalliset vaskuliitit ja niiden hoito”,
                                 sekä kysymyksiin vastauksia
14:00 – 15:00             fysioterapeutti Terhi Rajamäki (Apila), luento ”Kehon käyttö arjessa”,
                                 jonka jälkeen liikuntatuokio
15:00 – 16:00             vertaiskeskusteluja, palautteet päivästä ja kotiinlähtökahvit

Ilmoittautuminen tiistaihin 23.1.2018 mennessä
-maksamalla osallistumismaksu

-ja ilmoittamalla sähköpostitse posti@vaskuliittiyhdistys.fi

Osallistujille lähetetään tarkemmat tulo-ohjeet 23.1. jälkeen.

Buergerin tauti

Buergerin tauti eli thromboangiitis obliterans on sairaus, joka aiheuttaa varsinkin raajojen verisuonten ahtautumista ja tukkeutumista. Sairaus on harvinainen, ja suurimmassa vaarassa saada sen ovat 20–40-vuotiaat miehet, jotka ovat tupakoineet runsaasti tai käyttäneet purutupakkaa. Myös Raynaudin oireella voi olla yhteys Buergerin tautiin. Lapsilla tauti on erittäin harvinainen, mutta saattaa liittyä autoimmuunisairauteen. Naisia on potilaista vain kymmenesosa.

Buergerin taudin oireita ovat raajojen värin muutokset; ne saattavat olla kalpeat, punaiset tai sinertävät. Raajat voivat myös tuntua kylmiltä. Kipuja, ihomuutoksia ja haavaumia esiintyy. Buergerin taudissa hoidon tavoitteena on oireisiin puuttuminen. Oireet voivat lakata, jos potilas lopettaa tupakkatuotteiden käytön, mutta osassa tapauksista käden tai jalan amputointi on välttämätöntä.

Buergerin tauti on yleisempi esimerkiksi Kaakkois-Aasian, Intian sekä Lähi-idän väestöillä ja varsinkin Bangladeshissa kuin pohjoiseurooppalaisilla. Sairaus on nimetty lääkäri Leo Buergerin (1879–1943) mukaan

Lähde: Wikipedia